Gemeenten staan voor complexe uitdagingen bij het huisvesten van zowel urgenten als statushouders op basis van de Huisvestingswet. Zo heeft de gemeenteraad van Edam-Volendam in hun Huisvestingsverordening een voorrangsregeling voor urgenten vastgesteld, maar staat voor nieuwe obstakels.
De Huisvestingsverordening van Edam-Volendam, die voor het laatst is herzien in 2021, bevat een regeling waarbij maximaal 25% van de sociale huurwoningen voor urgenten wordt toegewezen. Echter, met de toenemende vraag naar kleine appartementen voor alleenstaande statushouders, stuit de gemeente op een schaarste aan geschikte woningen.
Iedere gemeente krijgt halfjaarlijks een taakstelling voor de huisvesting van statushouders. Ondanks de druk op gemeenten met weinig sociale huurwoningen, zoals Edam-Volendam, blijft de ongewijzigde taakstelling een struikelblok. De verplichting om 35-40 statushouders per half jaar te huisvesten, plaatst de gemeente voor een uitdagend vraagstuk.
Het voorgestelde wetsvoorstel om statushouders uit de urgentieregeling te halen en 'doorstroomlocaties' in te richten, stuit op kritiek van gemeenten. Het Ministerie's plan om statushouders zelf te laten zoeken naar woningen vanuit deze locaties, roept vragen op over de uitvoerbaarheid ervan.
Terwijl gemeenten hopen op heldere wetgeving en oplossingen van de betrokken ministeries, blijft de onzekerheid over de impact van voorgestelde maatregelen heersen. De gemeenteraad van Edam-Volendam heeft in een brief aan het Ministerie aangegeven dat het huidige wetsvoorstel als onuitvoerbaar wordt beschouwd en roept op tot herziening.
De consultatieronde die volgt, moet leiden tot effectieve wetgeving die recht doet aan de complexe situatie waar gemeenten zoals Edam-Volendam voor staan. De uitdagingen met betrekking tot huisvesting van urgenten en statushouders blijven een prioriteit die om doordachte oplossingen vraagt.