In de charmante gemeente Edam-Volendam is een diversiteit aan terrassen te vinden, waaronder reguliere terrassen, tijdelijke coronaterrassen en evenemententerrassen. Deze terrassen zijn onderhevig aan strenge regelgeving vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de nadere regels terrassen.
De tijdelijke coronaterrassen zijn tot stand gekomen via een gedoogconstructie onder de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19. In tegenstelling hiermee zijn de evenemententerrassen eveneens gebonden aan de APV en de nadere regels terrassen. Recentelijk zijn vergunningen uitgereikt voor tijdelijke coronaterrassen tot het jaar 2023.
Het gemeentebestuur heeft besloten om voormalige coronaterrassen een vergunning te verlenen voor een periode van vijf jaar. Deze keuze is gebaseerd op beleidsmatige overwegingen en toekomstige ontwikkelingen in de regio.
In lijn met de Omgevingsvisie 'Samen zetten we koers' wordt gestreefd naar duurzaam toerisme en horeca die harmonieert met de lokale leefomgeving. Speciale aandacht wordt besteed aan het historische karakter van de gemeente en de kwaliteit van de publieke ruimte, met name rondom het Waterfront.
Het college heeft de bevoegdheid om richtlijnen op te stellen omtrent reclames, bouwwerken en andere elementen die de ruimtelijke kwaliteit beïnvloeden. Dit kader is essentieel om verrommeling tegen te gaan en de harmonie in de gemeente te waarborgen. Evaluaties tonen aan dat een vergunningstelsel effectiever is dan nadere regels in dit opzicht.
De gemeente Edam-Volendam streeft naar transparante communicatie met lokale ondernemers en belanghebbenden. Door de verlening van terrasvergunningen voor vijf jaar wordt een solide basis gelegd voor verdere ontwikkelingen in lijn met de gewenste ruimtelijke en beleidsmatige kwaliteit.